donderdag 17 december 2020

La Gomera en La Palma 17 Oktober -13 November: Oversteek naar de Kaap Verden

De Canarische eilanden La Gomera en La Palma,


La Gomera,  12 Oktober tot 17 Oktober.





Aankomst San Sebastian

Nadat Thomas, Maartje en Phileine, weer terug naar Nederland gevlogen zijn, hebben wij onze resterende tijd  op Tenerife doorgebracht door alvast voorraden in te slaan voor onze overtochten naar de Kaapverdische eilanden en Suriname. Hier op Tenerife zijn de winkels beter bevoorraad dan op de Kaap Verden en zijn de prijzen ook beter. Alle hoeken en gaten van de Windsong worden gevuld met levensmiddelen, bakmeel, houdbare melk, koek, snoep, wijn en bier. Je wilt toch niet zonder komen te zitten hé. Om de voorraad overzichtelijk te houden maken we een Excell overzicht waar we de voorraad in bijhouden, en vooral waar het zich aan boord bevindt! En dan vooral niet vergeten af te strepen als je er iets uit gehaald hebt, want ja, dan heb je net zo'n trek in knakworstjes en dan heb je ze toch niet meer....

De jachthaven Las Galletas hebben we wel gezien, met name de beheerder is niet zo gastvrij. dus we vertrekken naar La Gomera. Het is een dagtocht met weinig wind, eigenlijk wilden we een anker plekje zoeken, maar die zijn niet zo aantrekkelijk dus onderweg besluiten we om te kijken of er een plekje is in de jachthaven van San Sebastian op La Gomera. Die is er toevallig want het is erg druk, wel geven ze aan dat we met 5 dagen weer moeten vertrekken omdat de haven dan weer vol geboekt is. Voor ons tijd genoeg, en als het leuker is dan verwacht kunnen we altijd nog een ankerplekje zoeken.

Aangekomen in de haven worden we opgewacht door de marinero’s die ons een mooi plekje toewijzen en de lijnen aanpakken. Luxe hoor! Als alles vastligt en opgeruimd is gaan we naar het haven kantoor waar we zeer hartelijk en vriendelijk ontvangen worden. We krijgen (nou ja tegen betaling uiteraard)er zelfs nog 2 dagen bij! Een heel verschil met Les Galletas.


 Uitzicht op de Haven en in de verte de Teide vulkaan op Tenerife


Ook La Gomera heeft een Columbus verleden met een Columbus huis, het ziet er prachtig uit. San Sebastian is een compacte stad, levendig, en het kwam niet echt toeristisch over. Toeristen kwamen wel degelijk per ferry aan vanuit Tenerife, maar echt druk, nee.

’s Avonds bleek er een openlucht concert. Op de boot hoorden we de eerste klanken al, en we zijn gewoon op het geluid afgelopen. Het was een fameus Canarisch Jazz Orkest, een enorme groep mensen van allerlei Canarische eilanden afkomstig, wat uitgebreid improviseerde, waarbij als klapper ook nog een zangeres optrad, waar je, ondanks de warme avond, de rillingen van over je rug kreeg.

Het eiland hebben we goed kunnen verkennen met onze huur auto, met dit keer Yolanda achter het stuur, want Ad’s rijbewijs lag waarschijnlijk ergens op de bodem van de haven bij Tenerife…

Maar gelukkig, de wegen waren hier supergoed, en niet echt druk. Hier hebben we onze eerste echte kennismaking gehad met bomen waar het mos aan de takken groeit. Het is of je door een andere wereld loopt. Nadeel hiervan is dat het wel een beetje fris en vochtig is, maar daarom groeit het ook zo goed allemaal. Even een simpel lesje biologie: door de hoogte van het eiland, botsen de wolken tegen de bovenste top van het eiland op, en laten hun druppels daar vallen. Met als resultaat een heel bijzonder bos op die plek. Eigenlijk zit er om de top van het eiland altijd wel wolk. Grappig is dat je zo ook vanaf een hoog punt op het eiland, de andere Canarische eilanden kunt ontdekken, zonder ze echt te zien. Je kijkt gewoon eerst naar waar de wolken zijn, en dan zie je het eiland er aan vast liggen. Tenerife is heel hoog, en van dat eiland zie je bij helder weer, de top van het eiland, de vulkaan El Teide, juist boven de wolken uitsteken.  Het is een heel fascinerend gezicht.




Duidelijk een vulkanisch eiland

Wat rijden op een vulkanisch eiland ook kenmerkt, is dat je altijd wel veel rijdt, de uitstromen van de vulkaan zorgen voor lange omwegen, die wel hele mooie uitzichtspunten en dus foto’s opleveren. En dan is het nog dat we het meeste gewoon in ons hoofd hebben opgeslagen, alleen daar heb je als lezer van ons blog niet veel aan ;).

Op dit eiland hebben de oh’s en ah’s niet ontbroken: veel palmbomen, zo in het wild, terrassen die aangelegd waren op de bergen (van de vulkaan). Als je je dan bedenkt hoe ze dit vroeger allemaal hebben aangelegd, om hun groenten en fruit op te verbouwen, dan weet je dat dat heel wat rugklachten heeft opgeleverd. Veel van die terrassen worden nu niet meer gebruikt, maar je herkent ze nog wel. 

Wandelen in het bos,


       

Het bos is altijd in de wolken en daardoor vochtig en mistig.








         








Er worden veel bananen verbouwd en verhandeld.






















        Veel bananenbomen La Gomera, waar we              even mochten kijken in de wasstraat, waar              het uiteindelijk in de bekende bananen-                  dozen verpakt wordt voor transport.
        Vanaf het hele eiland zie je vrachtautootjes 
        gevuld met bananen rijden.
























San Sebastian gezien na een 
inspannende klim omhoog









Bananenplantages kom je er wel goed tegen, en in een dorpje hebben we, bij uitzondering, een foto mogen maken van hoe de bananentrossen, na transport in een open auto naar het bedrijf, gewassen in een soort wasstraat, en in porties gehakt, om verpakt te worden in de ons bekende bananendozen. Ik heb me gehouden aan de ene foto, wat wel moeite kostte….




 La Palma, van 17 Oktober 13 November

Van la Palma voorlopig even alleen een foto impressie. Het is een prachtig eiland, veelzijdig, vol mooie natuur, pracht wandeltochten gemaakt, Een aanrader!


Haven van Santa Cruz, La Palma





Ook hier kunnen we weer mooie wandelingen maken.




       







Top bereikt!






En ook de top van de Bejanado wordt bereikt.
Dit vulkaanlandschap lijkt wel gefotoshopt!


Hierboven zie je een recent uitgebarsten vulkaan, waar beneden al palmbomen zijn gaan groeien. Door de uitbarsting is het eiland weer een stukje land rijker geworden

Op de rijke vulkaangrond groeien druiven voor de wijnbouw.





Zoutpannen aan de zuidkant van La Palma
























     











Live muziek op de markt van Santa Cruz



Vertrek uit La Palma









Zeilend naar Sal op de Kaap Verden.









Genieten na aankomst  op de ankerplaats op Sal




Geen opmerkingen: